Vakok és gyengénlátók   RSS
Keresés az adatbázisokban
Közös kereső Összetett adatbázisok Fond- és állagjegyzék MDP és MSZMP iratok Magyar Kataszteri Térképek II. Katonai felmérés térképei  Települések és dűlőnevek Magyar levéltári kiadványok

Urbaria et Conscriptiones

Királyi Könyvek

Térkép adatbázis

Középkori Magyarország Levéltári Forrásainak Adatbázisa

Hírek / 
Az oldal megtekintéséhez Önnek nincs jogosultsága!
hireink

37. Csongrád Megyei Levéltári Napok

Hagyományos levéltári programunk első napján, 2014. október 6-án, Szegeden a Zsidó Hitközösségben A zsidóság Szegeden címmel rendeztünk konferenciát.

Elhunyt Bősze Sándor, az MNL Somogy Megyei Levéltárának igazgatója

 

A Magyar Nemzeti Levéltár és az MNL Somogy Megyei Levéltár vezetősége és munkatársai fájdalommal tudatják, hogy az MNL Somogy Megyei Levéltár igazgatója, Dr. Bősze Sándor hosszan tartó súlyos betegség után elhunyt.

 

 

Kiállítás a roma holokauszt székesfehérvári és várpalotai áldozatainak emlékére

Budapest Főváros Levéltára és a Magyar Nemzeti Levéltár Veszprém Megyei Levéltára A roma holokauszt székesfehérvári és várpalotai áldozatainak emlékére rendezett kiállítás megnyitójára.

Megjelent a Város – Uradalom – Vár konferenciáról szóló beszámoló

2014. szeptember 19-én került sor Gyula városában a Város – Uradalom – Vár című konferencia megrendezésére.

 

A vidéki Magyarország kisipara és kiskereskedelme az 1910-es években

A Magyar Nemzeti Levéltár Veszprém Megyei Levéltára tisztelettel meghívja Önt A vidéki Magyarország kisipara és kiskereskedelme az 1910-es években (Az első világháború hatásai) című konferenciára.

Megyei és Városi Levéltárak Vezetőinek Tanácsa 2014. évi közgyűlése és konferenciája

Kőszeg2014. október 2. és október 5. között Kőszegen kerül megrendezésre a Megyei és Városi Levéltárak Vezetőinek Tanácsa 2014. évi közgyűlése és konferenciája.

„A Holokauszt Hajdúböszörményben” fotópályázat

Hajdúböszörmény Város Önkormányzata, a Magyar Nemzeti Levéltár Hajdú-Bihar Megyei Levéltára Hajdúböszörményi Fióklevéltára és a Hajdúsági Múzeum fotópályázatot hirdet „A Holokauszt Hajdúböszörményben” címmel.

Budapesti hétköznapok 1914 – A Nagy Háború hátországának életképei

 

Az első világháború kirobbanásának 100. évfordulója alkalmából Budapest Főváros Levéltára, a Magyar Tudományos Akadémia Bölcsészettudományi Kutatóközpontja, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Kara, a Honvédelmi Minisztérium Hadtörténeti Intézete és Múzeuma valamint a Legenda Közművelődési Egyesület 2014. szeptember 17-én tudományos konferenciát szervez, amely tematikáját tekintve a hátország mindennapjaira kíván koncentrálni. A fókuszban a főváros hétköznapjai állnak, a közelgő háború gondolatiságának a mindennapokba való begyűrűzése.

Egyetemi múltkutatás már online is

Az interneten szabadon elérhetők és kutathatók a Műegyetem és a Budapesti Corvinus Egyetem 1949–1991 közötti években keletkezett egyetemi tanácsülési jegyzőkönyvei.

Szerzetesrendek a veszprémi egyházmegyében - egyháztörténeti konferencia

Tisztelettel hívunk minden érdeklődőt a Szerzetesrendek a veszprémi egyházmegyében című, 2014. augusztus 27-én és 28-án megrendezésre kerülő egyháztörténeti konferenciára. A szimpóziumon az előadók a témával kapcsolatos, új kutatási eredményeiket mutatják be. A rendezvényre a Veszprémi Érseki Hittudományi Főiskolán (8200, Veszprém, Jutasi út18/2.) kerül sor.


A roma holokauszt székesfehérvári és várpalotai áldozatainak emlékére rendezett emléknap

Magyarország egyik legnagyobb roma tömegsírja a várpalotai Grábler-tó melletti akácosban van, ahol 118 székesfehérvári és várpalotai cigány származású embert (férfiakat, asszonyokat és gyermekeket) gyilkoltak meg a nyilas csapatok 1945 februárjában. Az áldozatokat 1946-ban exhumálták, de halálukat a mai napig nem anyakönyvezték, a holttestek további sorsa is ismeretlen (bővebben: Beszámolók).

Digitalizálási és állományvédelmi program a Beregszászi Levéltárban

Alapos előkészítés után 2014. július 15-én aláírásra került a Beregszászi Levéltár és Budapest Főváros Levéltára három kiemelt célt megfogalmazó újabb együttműködési megállapodása.

Átadták az idei Kosáry Domokos-díjat

A gödöllői Szent István Egyetem rangos kitüntetésében Szögi László részesült.

A nagy háborúra emlékeztünk

2014. június 30-án a Múltról mindenkinek programsorozatban Reszler Gábor főiskolai tanár előadásával emlékeztünk a száz éve kezdődött nagy háborúra.

AZ ELSŐ VILÁGHÁBORÚ MEDNYÁNSZKY LÁSZLÓ FESTŐPALETTÁJÁN

Báró Mednyánszky László (Beckó, 1852. április 23. – Bécs, 1919. április 17.)

    1 / 8 oldal     >