Vakok és gyengénlátók   RSS
Keresés az adatbázisokban
Közös kereső Összetett adatbázisok Fond- és állagjegyzék MDP és MSZMP iratok Magyar Kataszteri Térképek II. Katonai felmérés térképei  Települések és dűlőnevek Magyar levéltári kiadványok

Urbaria et Conscriptiones

Királyi Könyvek

Térkép adatbázis

Középkori Magyarország Levéltári Forrásainak Adatbázisa

Hírek / 
Az oldal megtekintéséhez Önnek nincs jogosultsága!
hireink

Konferencia a gyulai vár és uradalom történetéről

A Magyar Nemzeti Levéltár Békés Megyei Levéltára 2014. szeptember 19-én 10 órai kezdettel konferenciát rendez Város – Uradalom – Vár címmel. A konferencia helyszíne a gyulai városháza díszterme (Gyula, Petőfi tér 3.).

 

Budapesti hétköznapok 1914 – A Nagy Háború hátországának életképei

 

Az első világháború kirobbanásának 100. évfordulója alkalmából Budapest Főváros Levéltára, a Magyar Tudományos Akadémia Bölcsészettudományi Kutatóközpontja, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Kara, a Honvédelmi Minisztérium Hadtörténeti Intézete és Múzeuma valamint a Legenda Közművelődési Egyesület 2014. szeptember 17-én tudományos konferenciát szervez, amely tematikáját tekintve a hátország mindennapjaira kíván koncentrálni. A fókuszban a főváros hétköznapjai állnak, a közelgő háború gondolatiságának a mindennapokba való begyűrűzése.

Egyetemi múltkutatás már online is

Az interneten szabadon elérhetők és kutathatók a Műegyetem és a Budapesti Corvinus Egyetem 1949–1991 közötti években keletkezett egyetemi tanácsülési jegyzőkönyvei.

Szerzetesrendek a veszprémi egyházmegyében - egyháztörténeti konferencia

Tisztelettel hívunk minden érdeklődőt a Szerzetesrendek a veszprémi egyházmegyében című, 2014. augusztus 27-én és 28-án megrendezésre kerülő egyháztörténeti konferenciára. A szimpóziumon az előadók a témával kapcsolatos, új kutatási eredményeiket mutatják be. A rendezvényre a Veszprémi Érseki Hittudományi Főiskolán (8200, Veszprém, Jutasi út18/2.) kerül sor.


A roma holokauszt székesfehérvári és várpalotai áldozatainak emlékére rendezett emléknap

Magyarország egyik legnagyobb roma tömegsírja a várpalotai Grábler-tó melletti akácosban van, ahol 118 székesfehérvári és várpalotai cigány származású embert (férfiakat, asszonyokat és gyermekeket) gyilkoltak meg a nyilas csapatok 1945 februárjában. Az áldozatokat 1946-ban exhumálták, de halálukat a mai napig nem anyakönyvezték, a holttestek további sorsa is ismeretlen (bővebben: Beszámolók).

Budapest Főváros Levéltára nyári zárva tartása

Tisztelt Kutatók és Ügyfelek!

 

Budapest Főváros Levéltárának épületben felújítási munkálatok folynak. A renoválás érinti a kutatótermi részlegeket is, amelyek ez idő alatt zárva tartanak.

 

Nyitás: 2014. szeptember 15. 9 óra

 

Megértésüket köszönjük!

 

Budapest Főváros Levéltára

Nyári nyitva tartás a MNL Somogy Megyei Levéltárában

Ezúton értesítjük Önöket, hogy a Magyar Nemzeti Levéltár Somogy Megyei Levéltára Kaposvárott és Nagyberkiben működő kutató- és ügyfélszolgálata 2014. július 14-től augusztus 15-ig zárva tartanak.

Digitalizálási és állományvédelmi program a Beregszászi Levéltárban

Alapos előkészítés után 2014. július 15-én aláírásra került a Beregszászi Levéltár és Budapest Főváros Levéltára három kiemelt célt megfogalmazó újabb együttműködési megállapodása.

Átadták az idei Kosáry Domokos-díjat

A gödöllői Szent István Egyetem rangos kitüntetésében Szögi László részesült.

A nagy háborúra emlékeztünk

2014. június 30-án a Múltról mindenkinek programsorozatban Reszler Gábor főiskolai tanár előadásával emlékeztünk a száz éve kezdődött nagy háborúra.

AZ ELSŐ VILÁGHÁBORÚ MEDNYÁNSZKY LÁSZLÓ FESTŐPALETTÁJÁN

Báró Mednyánszky László (Beckó, 1852. április 23. – Bécs, 1919. április 17.)

Budapest Főváros Levéltára tájékoztatója az állami anyakönyvek másodpéldányainak kutathatóságáról

Tájékoztatjuk kedves Kutatóinkat, hogy 2014. július 1-től változik az állami anyakönyvek kutatási rendje, az állami anyakönyvi eljárásról szóló 2010. évi I. törvény hatályba lépésével.

Budapest Főváros Levéltára a Múzeumok éjszakáján

 Budapesten már tizennegyedik, a vidéki városokban kilencedik alkalommal nyitották meg kapuikat éjszakára a múzeumok, levéltárak a Múzeumok éjszakáján. Budapest Főváros Levéltára az OSA Archívum partnereként vett részt a Múzeumok éjszakája rendezvényén.

"Vízen - úton - sínen" Jász-Nagykun-Szolnok megye közlekedéstörténete

A Magyar Nemzeti Levéltár Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Levéltára szeretettel vár minden kedves érdeklődőt a 2014. június 17-én 10 órától tartandó legújabb időszaki kiállítása megnyitójára!

Ybl Miklós-kiállítás Székesfehérváron

Ybl Miklós (1814–1891), a 19. század egyik legnagyobb magyar építésze, a historizmus európai rangú képviselője – akinek nevéhez oly kimagasló épületek kötődnek, mint a Fővámház, az Operaház, vagy a Szent István Bazilika – 1814. április 6-án, Székesfehérváron született.

    1 / 8 oldal     >