Vakok és gyengénlátók   RSS
Keresés az adatbázisokban
Közös kereső Összetett adatbázisok Fond- és állagjegyzék MDP és MSZMP iratok Magyar Kataszteri Térképek II. Katonai felmérés térképei

Archontológia

Egyesületek

Települések és dűlőnevek

Magyar levéltári kiadványok

Urbaria et Conscriptiones

Királyi Könyvek

Térkép adatbázis

Középkori Magyarország Levéltári Forrásainak Adatbázisa

Hírek / 
Az oldal megtekintéséhez Önnek nincs jogosultsága!
hireink

Budapest Főváros Levéltára kutatótermi részlegeinek és Ügyfélszolgálatának év végi zárása

Tisztelt Kutatók!

 

Budapest Főváros Levéltárának kutatótermi részlegei 2014. december 18-án 16 órakor zárnak.

A zárást követően a levéltári anyagok reponálásra kerülnek, amelyeket a nyitást követően újra ki kell kérni.

A kutatótermi részlegek 2015-ben január 7-én (szerda) 9 órakor nyitnak.

 

Tisztelt Ügyfeleink!

 

Budapest Főváros Levéltárának Ügyfélszolgálata levéltári rendezvény miatt 2014. december 12-én 11 óráig tart nyitva.

Az Ügyfélszolgálat 2014. december 19-én 13 óráig várja az ügyfeleket.

Az Ügyfélszolgálat 2015-ben január 5-én (hétfő) 13 órától fogadja az ügyfeleket.

 

Tisztelettel:

 

Budapest Főváros Levéltára

Megtekinthető Budapest Főváros Levéltár új kisfilmje: Budapesti hétköznapok 1914

Az első világháború kirobbanásának 100. évfordulója alkalmából Budapest Főváros Levéltára „Budapesti hétköznapok 1914 - A Nagy Háború hátországának életképei” címmel tudományos konferenciát rendezett, amely tematikáját tekintve a hátország mindennapjaira kívánt koncentrálni. A középpontba a főváros hétköznapjai, a közelgő háború gondolatiságának a mindennapokba való begyűrűzése került. A konferencián elhangzó előadások továbbélését egy elektronikus konferencia kötet biztosítja, amelyet 2015 folyamán jelentet meg intézményünk.

A Nagy Háború évfordulójához kapcsolódva készült egy rövidfilm, amely a levéltár további terveiről, a kutatható világháborús iratanyagok bemutatásáról szól.

A veszprémi "Pumák" történetét bemutató kamarakiállítás

A Magyar Nemzeti Levéltár Veszprém Megyei Levéltára meghívja Önt és családját 2014. december 18-án 15 órára a 70 éve megalakult 101. vadászrepülő ezred, a veszprémi "Pumák" történetét bemutató kamarakiállításának megnyitójára.

Gyulafehérvártól Veszprémig – könyvbemutató

A Magyar Nemzeti Levéltár Veszprém Megyei Levéltára tisztelettel meghívja Önt legújabb sorozata, a Veszprémből Veszprémbe (Veszprémi polgárok emlékiratai) első kötetének, Demény Antal: Gyulafehérvártól Veszprémig című könyvének bemutatására 2014. december 17-én 16.00 órakor.

 

Bérlőből polgár – Pápa város zsidó közösségének társadalom- és gazdaságtörténete, 1748–1848 - könyvbemutató

A L’Harmattan Kiadó és a MNL Veszprém Megyei Levéltára tisztelettel meghívja 2014. december 16-án 16.30 órára az ELTE BTK Történeti Intézet Szekfű Gyula Könyvtárába, Jakab Réka: Bérlőből polgár – Pápa város zsidó közösségének társadalom- és gazdaságtörténete, 1748–1848 című könyvének bemutatójára.

Ybl-épületsorsok az Unger-háztól a Kálvin térig

2014. november 27-én 15 órakor került sor Budapest Főváros Levéltárában az "Ybl-épületsorsok az Unger-háztól a Kálvin térig" c. kiállítás, és a kiállításhoz kapcsolódó, igényes kivitelezésű tanulmánykötet bemutatására. Nagy örömünkre szolgált, hogy rendezvényünket nagy érdeklődés övezte.

 

A „Széttépett esztendők” kiállításunk Szombathelyen

Budapest Főváros Levéltárának a Holokauszt Emlékév keretében megrendezett Széttépett esztendők című kiállítása 2014. december 3-ától Szombathelyen, a Bernstein Béla Kulturális Központban látható. Az ünnepélyes megnyitóra a Szombathelyi Zsidó Hitközség és Budapest Főváros Levéltára rendezésében került sor.

Az Ybl Miklós épületeit bemutató makettkiállítás Tapolcán

2014. december 9-étől a tapolcai Wass Albert Könyvtár és Múzeum épülete ad helyet a 2014. október 28. és 2014. november 30. között a Magyar Nemzeti Múzeum Rotunda-termében felállított kiállításnak. Az ünnepélyes megnyitóra 2014. december 9-én 17 órakor kerül sor a Múzeum kiállítótermében. A vendégeket köszönti Décsey Sándor, Wass Albert Könyvtár és Múzeum igazgatója és Dr. Kenyeres István c. egyetemi docens Budapest Főváros Levéltárának főigazgatója. A kiállítást megnyitja Dr. Kiss Gyula habil DLA egyetemi docens, a SZIE Ybl Miklós Építéstudományi Kar dékánhelyettese.

 

Minden érdeklődőt szeretettel várunk!

Étkezési szokások a magyar főúri udvarokban a kora újkorban - könyvbemutató

A Magyar Nemzeti Levéltár Vas Megyei Levéltára és az MTA BTK Történettudományi Intézet tisztelettel meghívja Önt Benda Borbála: Étkezési szokások a magyar főúri udvarokban a kora újkorban című kötetének bemutatójára, 2014. december 9-én 11.00 órára.

 

Elérhető a Budapest egyesületei adatbázis

Megjelent a Magyar Levéltári Portálon Budapest Főváros Levéltárának "Budapest egyesületei" adatbázisa, mely jelenleg mintegy 7600, 1950 előtt működött egyesületre vonatkozóan tartalmaz adatokat.

60 éves a Csongrádi Művelődési Központ

2014. szeptember 13-án A kultúra csongrádi háza 1954‑2014. Visszatekintés az elmúlt 60 évre címmel nyílt meg a Csongrádi Levéltár kiállítása, a Művelődési Központ által szervezett programsorozat részeként.

 

 

Az „Oppidum Csongrád 2014” című helytörténeti periodika könyvbemutatója

A Csongrádi Levéltár október 14-én, az Országos Könyvtári Napok keretén belül Régen is volt, hogy is volt… címmel mutatta be az Oppidum Csongrád című helytörténeti periodika 2014. évi számát. A Gróf Széchenyi István Általános Iskola első 15 évét feldolgozó tanulmány szerzőjével, Gát László nyugalmazott iskolaigazgatóval volt tanítványa, később kollégája, jelenleg az intézmény vezetője Csüllögné Balogh Judit beszélgetett. A Csemegi Károly Könyvtár olvasóterme megtelt az iskola története iránt érdeklődő nagyszámú közönségge

A csongrádi Rókus-templom története - Tudományos ismeretterjesztő előadás a Csongrádi Levéltárban

„Várostörténet az évfordulók tükrében” című előadássorozatunk vendége 2014. november 13-án Nagy Géza Balázs teológus barátunk volt, aki A csongrádi Rókus-templom története az írott források tükrében címmel tartotta meg érdekes, új kutatási eredményeit is bemutató előadását.

 

Kémek, ügynökök, besúgók. Az ókortól Mata Hariig – könyvbemutató

A Magyar Nemzeti Levéltár Vas Megyei Levéltára és az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára tisztelettel meghívja Önt 2014. november 20-án 15.00 órára az ÁBTL aulájába (Budapest, VI. ker. Eötvös u. 7.) a Kémek, ügynökök, besúgók. Az ókortól Mata Hariig (szerkesztette: Katona Csaba) c. könyv bemutatójára.

 

    1 / 3 oldal     >