Vakok és gyengénlátók   RSS
Keresés az adatbázisokban
Közös kereső Összetett adatbázisok Fond- és állagjegyzék MDP és MSZMP iratok Magyar Kataszteri Térképek II. Katonai felmérés térképei

Archontológia

Egyesületek

Települések és dűlőnevek

Magyar levéltári kiadványok

Urbaria et Conscriptiones

Királyi Könyvek

Térkép adatbázis

Középkori Magyarország Levéltári Forrásainak Adatbázisa

Hírek / 
Az oldal megtekintéséhez Önnek nincs jogosultsága!
hireink

Adó 1% - Felhívás

Tisztelt Kutató!

Kérem, éljen a lehetőséggel és adója 1 %-át ajánlja BUDAPEST FŐVÁROS LEVÉLTÁRÁNAK              

Adószámunk:     15490737-2-41

Számlaszámunk: 1174009-15490737

 

 

A gyulai zsidó temető adatbázisa

 A Holokauszt Emlékév program keretében adatbázis készült a gyulai zsidó temetőről. Az Adatbázis a gyulai zsidó temető sírkövein és a temetőben található emléktáblákon olvasható adatokat tartalmazza. A sírköveken rögzített adatokat és feliratokat az adatbázis készítői levéltári iratok alapján további információkkal kiegészítették. Minden egyes adatsor mellé kapcsolódik egy vagy több, az adott sírkőről készült fotó. Az adatbázist egy térkép egészíti ki, a program az adatbázis megfelelő helyére kattintva megjeleníti azt a helyet a térképen, ahol a keresett síremlék áll.

V. Magyar Várostörténeti Konferencia - Felhívás

Budapest Főváros Levéltára, az MTA Történettudományi Bizottság Várostörténeti Albizottsága és az Urbs Magyar Várostörténeti Évkönyv Szerkesztősége szervezésében 2015. november 17–18-án Budapest Főváros Levéltárában kerül sor a Városok és természeti erőforrások című V. Magyar Várostörténeti Konferencia megrendezésére.

Levéltári kiadvány lett az Év Publikációja a Pécsi Tudományegyetemen

A kiadvány az 1980-as évek hazai, pécsi és egyetemi világát idézi fel írásos és hangzó források segítségével.

A PTE Tudományos Tanácsának javaslata alapján a 2014. évben a Lengvári István levéltárigazgató és Polyák Petra levéltáros által összeállított, A pécsi bölcsészkar bölcsője című forrásközlő és interjúkötet részesült aPTE Év Publikációja díjban. Az elismerést ünnepi szenátusi ülés keretében adták át év végén a kötetet készítő egyetemi levéltárosoknak.

 

Megújult minőségirányítási rendszer az értékteremtő tevékenységért

Tanúsított közgyűjtemény lett a Szent István Egyetem Kosáry Domokosról elnevezett könyvtára és levéltára.

Hadtörténelmi Délutánok előadás Budapest Főváros Levéltárában

Budapest Főváros Levéltára 2015. január 31-én (szombat) otthont ad a Hadtörténelmi Délutánok soron következő, Budapest ostromával foglalkozó előadásának.

A Hadtörténelmi Délutánok a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum szakmai-népszerűsítő előadás-sorozata, amely 2003 óta nyújt lehetőséget a hadtörténelem iránt érdeklődők számára az újabb kutatási eredmények megismeréséhez.

Az előadás címe: „A helység- és épületharc jellemzői Budapest 1944-1945. évi ostromában, az újabb források tükrében”

Előadó: dr. Számvéber Norbert, HM HIM Hadtörténelmi Levéltár, levéltárvezető

Minden kedves érdeklődőt szeretettel várunk közös rendezvényünkön.

Ipar és kereskedelem Erzsébetvárosban

Budapest Főváros Levéltára tisztelettel meghívja Önt január 22-én 14 órakor Perczel Olivér: Ipar és kereskedelem Erzsébetvárosban. A városegyesítéstől az I. világháború időszakáig című kötetének bemutatójára.

Megtekinthető Budapest Főváros Levéltár új kisfilmje: Budapesti hétköznapok 1914

Az első világháború kirobbanásának 100. évfordulója alkalmából Budapest Főváros Levéltára „Budapesti hétköznapok 1914 - A Nagy Háború hátországának életképei” címmel tudományos konferenciát rendezett, amely tematikáját tekintve a hátország mindennapjaira kívánt koncentrálni. A középpontba a főváros hétköznapjai, a közelgő háború gondolatiságának a mindennapokba való begyűrűzése került. A konferencián elhangzó előadások továbbélését egy elektronikus konferencia kötet biztosítja, amelyet 2015 folyamán jelentet meg intézményünk.

A Nagy Háború évfordulójához kapcsolódva készült egy rövidfilm, amely a levéltár további terveiről, a kutatható világháborús iratanyagok bemutatásáról szól.

A veszprémi "Pumák" történetét bemutató kamarakiállítás

A Magyar Nemzeti Levéltár Veszprém Megyei Levéltára meghívja Önt és családját 2014. december 18-án 15 órára a 70 éve megalakult 101. vadászrepülő ezred, a veszprémi "Pumák" történetét bemutató kamarakiállításának megnyitójára.

Gyulafehérvártól Veszprémig – könyvbemutató

A Magyar Nemzeti Levéltár Veszprém Megyei Levéltára tisztelettel meghívja Önt legújabb sorozata, a Veszprémből Veszprémbe (Veszprémi polgárok emlékiratai) első kötetének, Demény Antal: Gyulafehérvártól Veszprémig című könyvének bemutatására 2014. december 17-én 16.00 órakor.

 

Bérlőből polgár – Pápa város zsidó közösségének társadalom- és gazdaságtörténete, 1748–1848 - könyvbemutató

A L’Harmattan Kiadó és a MNL Veszprém Megyei Levéltára tisztelettel meghívja 2014. december 16-án 16.30 órára az ELTE BTK Történeti Intézet Szekfű Gyula Könyvtárába, Jakab Réka: Bérlőből polgár – Pápa város zsidó közösségének társadalom- és gazdaságtörténete, 1748–1848 című könyvének bemutatójára.

Ybl-épületsorsok az Unger-háztól a Kálvin térig

2014. november 27-én 15 órakor került sor Budapest Főváros Levéltárában az "Ybl-épületsorsok az Unger-háztól a Kálvin térig" c. kiállítás, és a kiállításhoz kapcsolódó, igényes kivitelezésű tanulmánykötet bemutatására. Nagy örömünkre szolgált, hogy rendezvényünket nagy érdeklődés övezte.

 

A „Széttépett esztendők” kiállításunk Szombathelyen

Budapest Főváros Levéltárának a Holokauszt Emlékév keretében megrendezett Széttépett esztendők című kiállítása 2014. december 3-ától Szombathelyen, a Bernstein Béla Kulturális Központban látható. Az ünnepélyes megnyitóra a Szombathelyi Zsidó Hitközség és Budapest Főváros Levéltára rendezésében került sor.

Az Ybl Miklós épületeit bemutató makettkiállítás Tapolcán

2014. december 9-étől a tapolcai Wass Albert Könyvtár és Múzeum épülete ad helyet a 2014. október 28. és 2014. november 30. között a Magyar Nemzeti Múzeum Rotunda-termében felállított kiállításnak. Az ünnepélyes megnyitóra 2014. december 9-én 17 órakor kerül sor a Múzeum kiállítótermében. A vendégeket köszönti Décsey Sándor, Wass Albert Könyvtár és Múzeum igazgatója és Dr. Kenyeres István c. egyetemi docens Budapest Főváros Levéltárának főigazgatója. A kiállítást megnyitja Dr. Kiss Gyula habil DLA egyetemi docens, a SZIE Ybl Miklós Építéstudományi Kar dékánhelyettese.

 

Minden érdeklődőt szeretettel várunk!

Étkezési szokások a magyar főúri udvarokban a kora újkorban - könyvbemutató

A Magyar Nemzeti Levéltár Vas Megyei Levéltára és az MTA BTK Történettudományi Intézet tisztelettel meghívja Önt Benda Borbála: Étkezési szokások a magyar főúri udvarokban a kora újkorban című kötetének bemutatójára, 2014. december 9-én 11.00 órára.

 

    1 / 4 oldal     >