HU | EN | DE

Nyitott Levéltárak 2022

Nyitott Levéltárak 2022 országos programsorozat

 

A Magyar Levéltárosok Egyesülete által szervezett Nyitott Levéltárak programsorozat célja, hogy hozzájáruljon a nemzeti örökség egyedi és pótolhatatlan részét képező levéltári anyag hasznosulásához, ismertebbé tegye a maradandó értékű iratok felhasználásának módjait, lehetőségeit, valamint a levéltári feladatok és munkavégzés mibenlétét. A programok segítségével elősegítsük az állampolgári tudatosságot, a kulturális szint emelkedését, valamint a jogérvényesítés készségének erősödését. Koncentrált, médiafigyelmet felkeltő programok segítségével, valamint központilag koordinált pr, reklám és marketing tevékenységgel szeretnénk növelni a levéltári szakma társadalmi elismertségét és érdekérvényesítő képességét. A programsorozat a levéltárak eddigi programstruktúrájára épül, ugyanakkor központi koordinációval kívánja elősegíteni az intézmények nagyobb látogatottságát és hatékonyabb médiajelenlétét.

Idei kiemelt rendezvényeink az alábbi tematika, illetve évfordulók köré szerveződnek:

 • aranybulla és a levéltárak jogbiztosító szerepe
 • analóg adathordozók archiválása (Video, audio, foto)
 • egyetemalapítások és szervezési folyamatok párhuzamai és eltérései
 • egyetemi levéltárak kulturális tevékenysége.

Évfordulók

 1. Aranybulla 800. évfordulója
 2. A céhrendszer és annak vége. (Az 1872. évi Ipartörvény 150 évfordulója)
 3. A kolozsvári tudományegyetem megalapítása
 4. A levéltárak a Belügyminisztérium alól átkerülnek a vallás- és közoktatásügyi miniszter szakmai irányítása alá
 5. június 18.

Nyitórendezvény

Budapest Főváros Levéltára

1139 Budapest, Teve u. 3–5.

 

 1. Levéltári Piknik

A Magyar Levéltárosok Egyesülete és Budapest Főváros Levéltára 2022. június 18-án – a nemzetközi levéltári naphoz kapcsolódóan – immár ötödik alkalommal rendezi meg a Levéltári Pikniket.

A rendezvényen az ország számos levéltára és közgyűjteménye képviselteti magát Budapest Főváros Levéltára (1139 Budapest, Teve u. 3–5.) udvarán, ahol a résztvevők bemutatják az intézményükben folyó tevékenységeket.

A nap folyamán tárlatvezetést („Bor – mindenkor!”), levéltári sétát, intézményi bemutatókat és gyerekfoglalkozásokat szervezünk. A piknik kiemelkedő szakmai programja a Budapest Időgép bemutatása lesz, valamint a Családfa-kutatási gyorstalpalóra is lehet jelentkezni. A családokat szombat délelőttől késő délutánig hangszerbemutatóval, zenés programokkal, egzotikus állatsimogatóval, arcfestéssel stb. várjuk. A napot könnyűzenei koncertek zárják.

 1. június 25.

Múzeumok Éjszakája programsorozathoz kapcsolódóan kerül megrendezésre a

Levéltárak Éjszakája

A Levéltárak Éjszakáján országszerte gazdag programokkal várják a látogatókat a levéltárak. Ezen az estén megnyílnak a raktárak, az érdeklődők bepillanthatnak a levéltári munka titokzatos és izgalmas világába. A Múzeumok Éjszakája országos programsorozatban részt vevő levéltári intézmények könnyed nyáresti szórakozást kínálnak a nagyközönség számára.

Budapest Főváros Levéltára a „Bor mindenkor!” kiállítással kapcsolódik a szombati programhoz. 

A Múzeumok Éjszakája rendezvénysorozathoz a Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltára és több megyei levéltár is csatlakozik. Kérjük, kísérjék figyelemmel az MNL honlapján (www.mnl.gov.hu) megjelenő programokat, illetve és a többi csatlakozó levéltár esetében www.archivportal.hu honlapján tájékozódhat.

 1. II. fele

MNL Országos Levéltára

1014 Budapest, Bécsi kapu tér 2-4.

Nyitott Levéltárak MNL Országos Levéltára

A Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltára Bécsi kapu téri épületének elhelyezkedését, az őrzött iratanyag nagyságát és sokszínűségét, a városi séták népszerűségét használva a levéltár 2022-es év második felétől tíz alkalommal a Budai Várban a levéltár közel 100 éves múltjára visszatekintve iratbemutatással és kamarakiállításokkal egybekötött tematikus városi felfedező sétát kíván meghirdetni. A program alatt a látogatók megtekinthetik a Pecz Samu által tervezett levéltári palotát, az építési terveit, továbbá a palotát díszítő Dudits Andor magyar képes történelemkönyvet idéző szekkóit és Róth Miksa, a történelmi Magyarország jelentősebb városainak címereit ábrázoló ólomüvegablakait és terveit. A program során a tematikus vári sétához kapcsolódó levéltári iratbemutatót és kiállítási tárlatvezetést is tartunk, melyeken a látogatók közelebbről szemlélhetik a levéltárban őrzött iratokat.

 1. július 11 – 13.

Magyar Levéltárosok Egyesületének vándorgyűlése 2022

Az Egyesület éves vándorgyűlése a Székesfehérvári Városi Levéltár és Kutatóintézettel közös szervezésben kerül

megrendezésre 2022. július (10) 11–13-án Székesfehérváron.

A tudományos tanácskozással egybekötött háromnapos program témái:

1. nap: plenáris ülés:

Krízishelyzetek és regeneráció

 2. nap: szekcióülések a levéltár-pedagógiai, levéltárinformatikai, forráskiadási, felsőoktatás-történeti, állományvédelmi szekciókban

 •  plenáris ülés: Aranybulla és Székesfehérvára középkorban

 

A vándorgyűlés első napján adják át a Dóka Klára, valamint az Osváth Lajos-díjakat.

 

 1. július 11 – 13.

Székesfehérvár

Aranybullák a középkori Magyarországon és Európában

Konferencia a Magyar Levéltárosok Egyesülete éves vándorgyűléséhez kapcsolódva

Kutatók Éjszakája (2022. szeptember vége.)

A magyarországi levéltárak rendezvényei között az utóbbi években állandó programmá váltak azok, amelyek a Kutatók Éjszakájához kapcsolódnak. A levéltári szellemi műhelyek, az intézményekben kutató profi és „amatőr” kutatók szellemi teljesítményének megjelenítése fontos hozzájárulás a kulturális értékek gyarapodásához és szélesebb körű hasznosulásához. Az országos programsorozatban részt vevő levéltári intézmények programjai elsősorban a levéltárak szolgáltató tevékenységét, a levéltári anyagot, az intézményeket és a benne folyó munkát kívánják megismertetni. Alkalmasak lesznek a szakmai értékek felmutatására, a levéltári anyag és a levéltári munka bemutatására, népszerűsítésére. A pontos helyszínekről és programokról az MNL www.mnl.gov.hu, és a többi csatlakozó levéltár www.archivportal.hu honlapjain tájékozódhat.

 

 

 1. szeptember 01– december 30.
 2. Levéltárak Őszi Fesztiválja

 

A központi rendezvények közös célja, hogy a választott, széles társadalmi érdeklődésre számot tartó tematikák kiválasztásával, olyan programokkal lépjenek az érdeklődők elé, melyek alkalmasak a levéltárak feltáró, kultúrateremtő, tudományos teljesítményének bemutatására, illetve e tevékenység népszerűsítésére. Továbbá hozzájárulnak olyan társadalmi kérdések megvitatásához, amelyek fontos szerepet játszanak a demokratikus jogállam zavartalan működésében, az állampolgári tudatosságban.

 1. március

Az Év Levéltára Díj átadása

A díjazott intézményben

A levéltárak társadalmi nyilvánosságban elfoglalt szerepe az utóbbi évtizedekben gyökeresen megváltozott – a korábban rejtőzködő intézmények megnyitották kapuikat a látogatók előtt, szerves részévé válnak a helyi közösségeknek és felhalmozott ismereteiket minél széles körben igyekeznek közkinccsé tenni. Immár 11. alkalommal fogja átadni az Egyesület az Év Levéltára kitüntető címet annak az intézménynek, amely 2022-ben színvonalas szakmai munkájával és nyitottságával meghatározó szereplője szűkebb pátriája kulturális életének. Ebben az évben a települési önkormányzatok levéltárai, a köztestületek és közalapítványok levéltárai, a felsőoktatási levéltárak, az egyházi levéltárak, valamint a nyilvános magánlevéltárak, továbbá a Környezetvédelmi és Vízügyi Levéltár pályázhatnak.

 1. április vége

Az Év Levéltári Kiadványa és Kiállítása Díjak átadása

Budapest Főváros Levéltára

1139 Budapest, Teve u. 3–5.

Intézményeink évről évre több tucat kiadvánnyal gazdagítják a múltjuk iránt érdeklődők könyvtárát. A megjelenő munkák nem csupán tartalmukban, hanem formájukat tekintve is igen magas színvonalúak. A nyomtatásban megjelenő művek az utóbbi években kiegészültek elektronikus kiadványokkal is.  A kiemelkedő kiadói tevékenység elismerésére alapítottuk az Év Levéltári Kiadványa és Kiállítás Díjakat, amellyel az adott év legszínvonalasabb kiadványait és elektronikus tartalmait jutalmazzuk.

A Nyitott Levéltárak programsorozat keretében a Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltára és megyei tagintézményei, a városi levéltárak, a szaklevéltárak, felsőoktatási és egyházi levéltárak számos programja kerül megrendezésre.

 

Kérjük, hogy az aktuális programokról tájékozódjon honlapunkon: www.archivportal.hu