HU | EN | DE

Keresés: csonkolás, operátorok

Az index alapos tanulmányozása után itt az ideje, hogy keressünk. A keresés során a fent már megismert csonkolási jeleket használhatjuk. (*, ?, !), amennyiben nem csonkolunk az eredményként a teljes egyezést fogjuk kapni (MOZDONY illetve MOZDONY*, illetve *MOZDONY* eltérő eredményeket ad). A levéltári kiadványok esetén kereshetünk az összes szóra (SZAVAK index) illetve a könyvjelzőkre (CÍM, SZERZŐ index). A keresőszavakat az alábbi operátorokkal kapcsolhatjuk össze: 

A AND B: azokat az OLDALAKAT adja találatként, amelyekben mindegyik szó előfordul

A OR B: azokat az OLDALAKAT adja találatként, amelyekben valamely szó előfordul

A NOT B: azokat az OLDALAKAT adja találatként, amelyekben A szó előfordul, de B nem

A fenti logikai (Boole) operátorok MINDIG rekordon belül érvényesek, mindig fel kell tehát tenni azt a kérdést, hogy MI EGY REKORD. A levéltári kiadványoknál (és általában a kétrétegű PDF-eknél) egy rekord egy oldal. A keresés finomítása érdekében szükségünk van további operátorokra, elsősorban a teljes szövegű adatbázisok (mint a kétrétegű PDF-ek) esetében.

A Nw B: azokat az OLDALAKAT adja találatként, amelyekben A és B szavak között maximum N szó található és A megelőzi B-t. Amennyiben 2 szót operátor nélkül egymás mellé írunk a program A 0w B keresőkérdésként értelmezi.

A Nn B: azokat az OLDALAKAT adja találatként, amelyekben A és B szavak között maximum N szó található, A és B sorrendje tetszőleges.

Az operátorokat és a csonkolási jeleket szabadon kombinálhatjuk, a program akár 100.000 találatot is néhány másodperc alatt létrehoz.

A--B: intervallumkeresés az A és B közötti összes szót visszakeresi.

Példa: keressük le a középkori oklevél, a középkori* oklev*, a középkori* 5w oklev*, a középkori* 5n oklev* és a középkori* AND oklev* keresőkérdéseket. A bonyolultabb eseteket haladó tanfolyamra hagyjuk, van-e jelentése a

középkor* (2w) oklev* (3n) regeszt* kifejezésnek?