HU | EN | DE

Új kiadványsorozatot indított a Pécsi Tudományegyetem Levéltára

(0 megjegyzés)

Az Egyetem és társadalom című sorozat első kötetét Polyák Petra írta „A hallgatóknak meg kell lenni” - A felsőoktatási beiskolázás és felvételi rendszere az első ötéves terv idején címmel.

A pécsi egyetemi levéltár új sorozatában olyan egyetemtörténeti kiadványokat kíván megjelentetni, amelyek egy-egy témát korszerű elméleti megalapozottsággal, elsősorban a társadalomtörténet szemszögéből dolgoznak fel. A sorozatban monográfiák mellett konferenciakötetek és fordítások megjelentetését is tervezik, mind az európai egyetemek, mind a hazai felsőoktatás történeti kérdéseivel kapcsolatosan.

Polyák Petra kismonográfiája a tervgazdasági logika egyetemekre és főiskolákra való kiterjesztésével vizsgálja a felsőoktatási felvételi rendszer 1948-49-től kezdődő átalakítását, a pártállam új, rendszerhű értelmiségi rétegének kinevelését és az első ötéves terv szakember-szükségletének biztosítását. Az adatokat és szemelvényeket is bemutató kötetben a hallgatóság létszámát és összetételét szigorúan kontrollálni próbáló rendszerről kaphatunk képet.

Friss bejegyzések

Archívum

2022
2021
2020
2019
2018
2017
2016
2015

Kategóriák

Szerzők

Feliratkozások

RSS / Atom