HU | EN | DE

Nyugdíjba vonult Erdész Ádám, az MNL Békés Megyei Levéltára igazgatója

Február 28-án ért véget Erdész Ádám, a Magyar Nemzeti Levéltár Békés Megyei Levéltára igazgatójának felmentési ideje, így március 1-jétől, több, mint negyven év után hivatalosan is nyugdíjba vonult.

Erdész Ádám 1980-ban, az egyetem elvégzését követően került az intézménybe, 1994-ben az intézmény igazgatóhelyettese lett, 2006-tól pedig Erdmann Gyula után ő töltötte be az igazgatói pozíciót. Sáfár Gyula, a levéltár megbízott igazgatója kiemelte, példaként áll a dolgozók előtt Erdész Ádám személye, ő is hasonló eredményeket szeretne elérni az intézmény vezetőjeként, mint elődei.

A Gyula Televízi Kézjegy című műsorában többek között szó esett Erdész Ádám szakmai eredményeiről, illetve azokról a kitüntetésekről, elismerésekről, melyek valamilyen szempontból többet jelentenek számára. Ezek közül az egyik a 60. születésnapjára megjelentetett meglepetés tanulmánykötet volt, mely Sáfár Gyula, illetve Héjja Julianna Erika főlevéltáros ötlete nyomán valósulhatott meg.

Erdész Ádám kiemelte, mindegyik kutatása, kötete, tanulmánya valamilyen módon közel áll a szívéhez, azonban az egyik legnagyobb örömöt a Kner családról, illetve a Márki Sándorról megjelentetett könyvek okozták. A tudományos munka azonban a jövőben sem marad abba, a tervek szerint a Kner család egyik leszármazottjáról a közeljövőben egy amerikai kutatóval közösen kiadnak egy kötetet.

 

Forrás: Gyula TV

 

Kép: Gyula TV