HU | EN | DE

Koronavírussal kapcsolatos magándokumentumokat is gyűjtenek levéltárak

(0 megjegyzés)

A levéltárak életét nemcsak az intézmények bezárása, az otthoni munkavégzés megszervezése, a digitális szolgáltatások biztosítása, illetve a levéltárakban dolgozó munkatársak mindennapi életében bekövetkezett kényszerű változások határozták meg az elmúlt időszakban.

 

Elsőként, május elején a Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltára jelentette meg felhívását „Járványból történelem” címmel, amelyben arra buzdítják a magánszemélyeket, hogy az egészségügyi veszélyhelyzet uralta mindennapjaikról készített naplókat, feljegyzéseket, fotókat, videókat stb. adják be a levéltárba, hogy a jövő generációi személyes reflexiókon keresztül is megismerhessék a fertőzés egyénre, társadalomra, közigazgatásra, oktatásra, egészségügyre és gazdaságra gyakorolt hatásait. Tájékoztatásuk szerint már érkeztek felajánlások és továbbra is várják a különböző magániratokat, amelyek iratértékelést követően kerülhetnek be az állományukba.

A teljes felhívás itt tekinthető meg: https://mnl.gov.hu/mnl/ol/hirek/felhivas_0

 

A Műegyetem polgárait szólította meg a BME Levéltár, amely speciális gyűjtemény építésébe kezdett. Arra hívták fel a hallgatók, oktatók és munkatársak figyelmét, hogy amikor legutóbb az 1918-as spanyolnátha járvány egészségügyi okból bezárásra és az egyetemtől távolmaradásra kényszerítette elődeiket, abból az időszakból nem maradtak fenn magániratok az intézményben, ezért a mostani pandémiás helyzetben a kortárs történelmi eseményre adott válaszok személyes forrásait is várják. A felhívás megjelentetése utáni napon már kaptak is videót egy hallgató egy napjáról a karanténban. Emellett az egyetem és szervezeti egységei honlapjain közzétett dokumentumokat, illetve különböző híranyagokat már most rendszerezve archiválják, jelenleg több mint 150 szöveg-, illetve képfájl található "virotékájukban" (az egyetem koronavírussal kapcsolatos hivatalos dokumentumainak egy részét az egyetemi iratkezelési szabályozásoknak megfelelően hivatalból átveszik és megőrzik, ám ezek nem azonnal kerülnek be).

A teljes felhívás itt tekinthető meg: https://www.omikk.bme.hu/leveltar/hirek/20200618/specialis-gyujtemeny-koronavirus

 

Hasonló munkába kezdtek az ELTE Egyetemi Könyvtár és Levéltárban is. Ott elsőként a különböző egyetemi honlapokon, közösségi és médiafelületeken fellelhető dokumentumokat térképezik fel, gyűjtik be és archiválják. Elmondásuk szerint az ELTE-n több egység is foglalkozik a járvánnyal kapcsolatos különböző szempontú adatgyűjtéssel, kiértékeléssel (pl. az Oktatási Igazgatóság), illetve az egyetemi újságban is jelentek meg hallgatói beszámolók a távoktatás napos és árnyas oldaláról. Az online elérhető anyagok összegyűjtését és archiválását követően ők is tervezik az egyetemi polgárok személyes fényképeire, dokumentumaira, megéléstörténeteire fókuszáló gyűjtőkampány indítását.

Friss bejegyzések

Archívum

2022
2021
2020
2019
2018
2017
2016
2015

Kategóriák

Szerzők

Feliratkozások

RSS / Atom